F.A.Q

What is Halal?

‘Halal’ betekent in het Arabisch rein en is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. Het tegenovergestelde is ’haram’ dit staat voor onrein en wordt gebruikt om aan te geven wat verboden is. Het gaat hierbij zowel om handelingen als producten.

In de islamitische voedingsleer staan duidelijke voorschriften en richtlijnen waaraan moslims zich dienen te houden. Moslims mogen bijvoorbeeld absoluut geen varkensvlees eten, want deze worden beschouwd als onreine dieren. Ook zogende dieren en jongen mogen niet voor consumptie dienen.

Verder dient het slachten op een speciale manier te gebeuren. Ten eerste moet de slager een moslim zijn en zich bekwaamd hebben in het slagersvak. De slachtplaats moet schoon zijn. Het dier mag geen messen zien of andere geslachte dieren. Het dier moet met de kop in de richting van Mekka geplaatst worden. Tijdens het slachten spreekt de slager een reeks speciale woorden uit: in de naam van Allah, Allah is groot. In een haal wordt het dier geslacht. Het dier verliest daarmee snel het bewustzijn en overlijdt snel.

Alcohol is tevens ‘haram’ en mag niet geconsumeerd worden. Eveneens zijn producten die alcohol bevatten of hiermee bereid zijn niet toegestaan.

Alle vissen en zeedieren zijn in de islam per definitie ’halal’ tenzij ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Er zijn geen richtlijnen waar de moslims zich aan dienen te houden wat betreft de bereiding van zeedieren.

Hoe vind ik een halal restaurant?

Dat gaat snel en gemakkelijk in slechts een paar stappen: Geef als eerst aan of je wilt bestellen/afhalen of een tafel wilt reserveren. Voer vervolgens in het zoekveld jouw postcode, stad of kies voor huidige locatie, klik dan op ‘Zoeken’. Op de volgende pagina zie je het zoekresultaat. Kies het gewenste restaurant uit en klik op de profielpagina van het restaurant. Je hebt nu de mogelijkheid om een bestelling te plaatsen of een tafel te reserveren. Ook vind je hier o.a. de contactgegevens van het restaurant, de waarderingen/recensies en uitgebreide informatie over het restaurant en over hun halal classificatie.

Wat houdt volledig halal in?

Een restaurant die deze classificatie krijgt, serveert uitsluitend halal eten en drinken, dit houdt in dat alle producten die dit restaurant verkoopt halal moeten zijn. Dit geldt voor de producten die zelf bereid zijn en alle voorverpakte producten.

Wat houdt deels halal in?

Een restaurant die deze classificatie krijgt, serveert gedeeltelijk halal eten of drinkenmaar verkoopt ook producten, buiten 2eathalal om,die niet halal zijn. Een restaurant kan bijvoorbeeld alcoholischedranken verkopen of serveren en er kunnen producten verkocht of geserveerd worden die niet halal zijn, niet op een halal manier bereid zijn of niet halal ingrediënten bevatten. Alle producten die te zien of te bestellen zijn op 2eathalal zijn wel halal. Wanneer er alcoholische dranken worden verkocht en of er waterpijp aanwezig is, wordtdit specifiek aangegeven op 2eathalal.

Hoe waardeer ik een restaurant?

Het is mogelijk om een restaurant te waarderen en een recensie achter te laten. Na het plaatsen van een bestelling of reserveringbij een restaurant krijg je vanuit 2eathalal een link om een waardering te plaatsen en het restaurant te beoordelen op kwaliteit/service voor reserveringen en kwaliteit/bezorging voor een bestelling. Ook heb je de mogelijkheid om je waardering verder toe te lichten via het opmerkingenveld. Met deze optiehelp je andere bezoekers bij het maken van een juiste keuze.

Hoe controleert 2eathalal?

2eathalal is geen keurmerk en heeft niet de intentie dit te worden. 2eathalal keurt noch de restaurants noch het vlees. 2eathalal is een vraag en aanbod platform waar aanbieders van halal restaurants en potentiele klanten van deze halal restaurants elkaar kunnen vinden.

Wij van 2eathalal hanteren bepaalde richtlijnen en wij doen onze uiterste best om de juiste informatie van de restaurants te verkrijgen zodat deze aan hun halal classificatie kunnen voldoen, wij doen navraag, vragen naar de ingredienten, bereidingswijze van het eten en de af- en herkomst van hun producten door bijvoorbeeld bonnen op te vragen. Wij vragen ook of zij in het bezit zijn van een bepaald certificaat en om, indien mogelijk, hier een foto van up te loaden naar hun profielpagina.

Aan de hand van deze informatie beoordelen wij of het restaurant wel of niet op 2eathalal geplaatst wordt.

Wij raden aan om bij twijfel van de halal waardigheid van een halal restaurant opnieuw te vragen naar hun halal classificatie.

Uiteraard stellen wij het op prijs als je ons op de hoogte stelt van onduidelijkheden of wijzigingen die je onverhoopt aantreft.

Mocht de halal classificatie van een halal restaurant wijzigen of er ontstaat hier twijfel over dan zullen wij dit kenbaar maken en het restaurant schorsen totdat het restaurant voldoet aan de 2eathalal richtlijnen

Op welke manieren kan ik 2eathalal bereiken?

2eathalal is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 12:00 tot 20:00 en in het weekend van 14:00 tot 20:00 op het nummer +31 85 877 07 63 en via het e-mail adres .